Mycotoxines

Mycotoxinen is een verzamelnaam voor verschillende schimmelgifstoffen, zoals aflatoxine (AFLA), ochratoxine A (OTA), zearalenon (ZEA), fumonisine B1 en B2 (FUM) en deoxynivalenol (DON). Wisselende weersomstandigheden geven schimmels steeds meer kans om voor de oogst of tijdens de opslag te groeien en mycotoxines te vormen. Mycotoxinen kunnen bijzonder giftig zijn voor de gezondheid van zowel mens als dier. Van DON is bekend dat het de eetlust remt en de groei vermindert. ZEA heeft een oestrogene werking, waardoor het de vruchtbaarheid kan beïnvloeden. Naast deze symptomen kunnen DON en ZEA ook bij lage concentraties al subklininsche effecten hebben op het immuunsysteem en functioneren van de lever. Monitoring en reductie van het gehalte aan mycotoxines in levensmiddelen en diervoeders wordt steeds belangrijker.

NutriControl analyseert mycotoxines met met de zogenaamde liquid chromatography met tandem mass spectrometry (LC-MS/MS) methode. Hierdoor kan het gehalte mycotoxinen nog sneller worden bepaald! De methode is geaccrediteerd voor noten, granen, vruchten en diervoeder(grondstoffen).

Meer weten over de analyse van mycotoxine? Neem dan contact op.

Breed pakket aan NIR-ijklijnen uitgebreid met Bruker Tango NIR-ijklijnen

Lees meer ►

Multicomponent vitamine B analyses

Lees meer ►