Vetzuren

Vetten bestaan uit glycerol en vetzuren en zijn een belangrijke bron van energie en bouwstenen. Vetzuren kunnen worden onderverdeeld in onverzadigde en verzadigde vetzuren. Onverzadigde vetzuren zijn van belang bij het voorkomen van hart- en vaatziekten. Sommige onverzadigde vetzuren (o.a. linolzuur en alfa-linoleenzuur) zijn essentieel en kunnen niet door mens of dier zelf gemaakt worden. Deze vetzuren moeten in voldoende mate in voeding aanwezig zijn. Binnen de groep onverzadigde vetzuren kan er onderscheid worden gemaakt tussen enkelvoudig onverzadigde vetzuren (mono unsaturated fatty acids, MUFA) en meervoudig onverzadigde vetzuren (poly unsaturated fatty acids, PUFA).

NutriControl analyseert een groot aantal vetzuren in diverse oliën, vetten of vethoudende producten met een door de RvA geaccrediteerde methode. De analyse van de vetzuursamenstelling wordt uitgevoerd met capillaire gaschromatografie.

Antibiotica in zuivel

Lees meer ►

NutriControl in de wolken met de NIR

Lees meer ►