Analyse van uitgebreide voedingswaarde (Big 8).

Voor etikettering en de onderbouwing van een voedingsclaim worden vaak de Big 8 gebruikt. De Big 8 bestaat uit de volgende voedingsstoffen of nutriënten: voedingswaarde, eiwitten, koolhydraten, totaal aan suikers, totaal aan vetten, verzadigde vetten, voedingsvezels en natrium.

NutriControl analyseert en bepaalt deze componenten zeer regelmatig.

Voedingswaarde

Voor het berekenen van de voedingswaarde is het nodig om het vet-, eiwit- en koolhydraatgehalte te bepalen. Vanaf 31 oktober 2009 moet ook het gehalte voedingsvezel in de berekening van de voedingswaarde worden meegenomen. De voedingswaarde wordt uitgedrukt in Kcal of Kjoule per 100 gram product.

Vetanalyse

In voedingsmiddelen kan vet op diverse manieren aanwezig zijn. Dit betekent dat, afhankelijk van het voedingsmiddel, ook een bepaalde vetanalyse toegepast moet worden. NutriControl heeft de beschikking over een aantal verschillende en erkende analysemethodes voor vet die voor uw product het juiste vetgehalte opleveren.

Verzadigde vetzuren

Naast de hoeveelheid vet is het ook van belang te weten uit welke vetzuren het aanwezig vet is opgebouwd. Dit wordt bepaald met de analayse vetzuursamenstelling. Op basis van deze resultaten kan ook bepaald worden hoeveel verzadigd vet en trans-vet aanwezig is.

Eiwit-analyse

De eiwit-analyse wordt uitgevoerd volgens de Kjeldahl methode. Deze methode wordt gezien als de referentiemethode voor de eiwit-analyse.

Koolhydraten

De hoeveelheid aanwezige koolhydraten wordt door NutriControl bepaald of berekend. De totaal koolhydraatanalyse geeft, naast het totaal koolhydraatgehalte, ook de aanwezige suikers (mono- en di-sacchariden) zoals lactose, glucose, maltose, saccharose, fructose en galactose. Deze informatie is onder andere van belang voor het vaststellen of er sprake is van toegevoegd suiker.

Voedingsvezel

NutriControl maakt voor het bepalen van het gehalte voedingsvezel gebruik van de AOAC methode AOAC 991.43. Deze analyse wordt frequent uitgevoerd, waardoor sprake is van korte doorlooptijden.

Natrium

Alhoewel natrium geen deel uitmaakt van de voedingswaarde, wordt deze analyse toch vaak in combinatie met de voedingswaarde analyses uitgevoerd. De reden hiervoor is dat naast de voedingswaarde, ook vaak het natriumgehalte op etiketten wordt vermeld. Op basis van het natriumgehalte kan het zoutgehalte (NaCl) worden berekend. Als alternatief kan ook het chloridegehalte worden bepaald.

Het klantportaal in een nieuw jasje met extra functionaliteiten.

Lees meer ►

Digitaal aanmelden bij NutriControl kost niets

Lees meer ►